loader

Agro Napló

Agro Napló

KIÁLLÍTÁS

Ismét a szokott tavaszi időpontban a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár

Az idén is megrendezik a szervezők immár a hagyományos május eleji időpontban az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítást és Vásárt Hódmezővásárhelyen a Hód-Mezőgazda Zrt. Aranyág kert 71. szám alatti Kiállítási Centrumában – jelentette be Antal Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója a napokban a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2022” és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2022” pályázatok ünnepélyes eredményhirdetésén.

Az eseményre május 5–7. között huszonkilencedik alkalommal kerül sor a dél-alföldi városban a korábbi időszakhoz hasonlóan, ugyanis az elmúlt két évben a koronavírus-járvány ezt nem tette lehetővé. A rendezvényt, ami az évek folyamán a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává vált, a Hód-Mezőgazda Zrt. kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek segítségével szervezi meg. Ennek eredményeként a szakkiállítás és vásár az ország legjelentősebb állatmustrájává vált, ugyanis a részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, és vezette be például az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintái alapján.
A kiállításon az állattenyésztés nyolc ágazata mutatkozik be a szakembereknek és az érdeklő nagyközönségnek, így az esemény látogatói megismerkedhetnek a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a baromfi- és díszbaromfi-, valamint a nyúltenyésztők munkájával, továbbá a halászat és a vadászat tevékenységével, és az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselőivel.
A vezérigazgató kitért rá: az esemény 2020-ban elmaradt, míg a tavalyit ősszel rendezték meg, ami rendkívül sikeres lett. Ez azt is mutatta, hogy az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításra és Vásárra nagy a szakmai és az érdeklődő közönségigény is. Az idei kiállításra a szervezők több mint 400 kiállítót várnak, és a bemutatkozni szándékozók fele-fele arányban képviselik az állattenyésztőket és az ipari kiállítókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kiállítók száma a korábbi tapasztalatok alapján még a megnyitóig várhatóan nőni fog.
Felhívta a figyelmet: a kiállítások rendezésénél a szervezők legfontosabb szempontja a szakmaiság, ezért ez határozza meg a kiállítás programját is.
A kiállítás tematikája szinte kezdettől fogva változatlan, így az előző évi program alapul vehető, a nagy érdeklődésre számot tartókra idén is sor kerül. De most is lesz meglepetéselem – mondta Antal Gábor, de részletekbe nem bocsátkozott. Kitért ugyanakkor arra, hogy az idén kiemelten foglalkoznak az unió közös agrárpolitikája (KAP) és az állattenyésztés kapcsolatával.

Eredményhirdetés
Antal Gábor beszélt arról is, hogy a rendezvényhez kapcsolódó termékdíj-pályázatot két szekcióra bontották az állattenyésztési és a növénytermesztési szekcióra. Elmondta: a két zsűri elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója, illetve Prof. Dr. Gyuricza Csaba professzor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora volt. A pályázatokról olyan elismert szakemberek mondtak véleményt a zsűri tagjaiként, akik a szakmaiság legfelső fokát képviselték, mind a gyakorlat, mind pedig a tudomány oldaláról – tájékoztatott a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.
A díjazottakkal és a nyertes termékek bemutatásával korábban részletesen foglalkoztunk. Cikkünk elolvasható ide, vagy az alábbi képre kattintva!

Fotók: Tésik Attila
A részletes program letölthető az alábbi képre kattintva!
www.allattenyesztesinapok.hu