loader

Sajtószoba

Szürke, nagy tülkös szarva van és a legszebb

Foto

Szürke, nagy tülkös szarva van és a legszebb

Sok szép szarvasmarha van a világon, de azért széles e hazában a magyar szürkemarhánál nincs szebb. Nem csak a nemzeti érzület mondatja ezt, hanem e tényt már nemzetközi bírálat is alátámasztja.

Fotó: Csatlós Norbert

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen ugyanis a húsmarha fajtagyőztesek közül kiválasztották a legszebbek legszebbjét, vagyis a fajtagyőzteseket is összevetették. A húsmarha bírálatot a nyitónap délelőttjén öt fajtában rendezték meg a fajtatenyésztő egyesületek: charolais, blonde d’Aqitaine, limousin, magyartarka és magyar szürke marha fajtákban. Délután pedig a Magyar Állattenyésztők Szövetsége valamennyi fajta bírái részvételével az összevetést.
charolais
charolais
Fotó: Csatlós Norbert

 

Miután az egyes fajtáknál a tenyésztési célok mások, így állatokat összehasonlítani nem lehet, ebben a „versenyben” a bírák azt az egyedet keresték, amely a saját fajtáján belül a legszebb. Minden bíró ezen szakmai paraméterekre figyelemmel felállított egy sorrendet, amelyet aztán összesítettek.
A charolais fajtát, a kecskeméti NPK Charolais Kft. 2019-es születésű bikája, Parfait, a fajta legszebb hímivarú tenyészállata képviselte.
Az összevetésben a Magyar Szürke Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének tulajdonában lévő 2017-es születésű felnőtt tenyészbika Mindjárt vett részt. Az állat tenyésztője a Hungarikum 2005 Bt.

magyartarka
magyartarka
Fotó: Csatlós Norbert

A másik magyar fajta, a magyartarka legszebb tenyészállata a kocséri Petőfi MG Szövetkezet tulajdonában és tenyésztésében álló anyatehén, Bellíta lett, aki természetesen borjával együtt lépett a ringbe.
limousin
limousin
Fotó: Csatlós Norbert

 

Ahogyan a limousin fajta győztese, a Sellyéről érkezett Linda is, akinek tulajdonosa és tenyésztője Mozsgai József.
A legszebb blonde d’Aqitainenek a 2017-es születésű Tiprót választották. A hatalmas állat tenyésztője és tulajdonosa a babócsai Határőr Zrt.

blonde d’Aqitaine
blonde d’Aqitaine
Fotó: Csatlós Norbert
A versenyzők talán a kellemesnél több kört is tettek meg, míg a bírák meghozták döntésüket, s kihirdették, hogy alkatában, megjelenésében Mindjárt képviseli a legmarkánsabban azt, amit az adott fajta tenyészállataitól a tenyésztők elvárnak.

 


Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu