Már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás a főzőverseny helyszínén. A porták előtt egymás után lobbant be a láng a bográcsok alatt, a szakácsok és segítőik szorgosan készítették elő a versenyfogások hozzávalóit.
Hagyománya van a kiállításon a főzésnek
A versenyre 17 amatőr csapat nevezett. „A kihajtás apropójából kondás gulyás ételek szerepeltek idén a megmérettetésen és a vad ételeket is ide vettük” – tudtuk meg Oláh Ferenctől, a verseny főszervezőjétől.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
A verseny történelme már 15 évre nyúlik vissza. „A kiállítások után főztek a kiállítók és azon vitatkoztak, kié lett a jobb étel”- emlékezett a kezdetekre a főszervező.
Dél körül már messziről érezni lehetett az ínycsiklandó illatokat és elkészült minden csapat étke. A bográcsokban rotyogó finom falatok agyagtálban vagy éppen friss cipóban érkeztek egymás után az öttagú zsűri elé. Külön kategóriában kerültek értékelésre a levesek, pörköltek és egyéb étkek. „Több szempontot nézünk az értékelés során. Például azt, hogy milyen főzési technikával készül és tájjellegű-e. Más-más technológiák vannak. A pörköltet is van, aki felpirítja, van, aki nem. Azt is figyeltük, hogy az előkészítés során ki-hogyan dogozott, hogyan darabolt, milyen higiéniával dolgozott” – tudatta Bihacsy László a Szabadtűzi Lovagrend sütés-főzés mestere.
A zsűri döntése nem volt könnyű. Mint azt a zsűri elnöke elmondta, a szubjektív szempont csak akkor lép be, ha pontszámazonosság van, ami most nem volt.A csapatok szakácsainak nem csak a serlegek, hanem az is dicsőségnek számított, hogy a nap végére minden bogrács kiürült és igazi gasztronómiai élménnyel távozott, aki kóstolót kapott.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
Eredmények:
- Levesek: Kéktói ménes csapata: Fácánkrémleves
- Pörkölt: Hódmezővásárhelyi ízőrzők csapata: Hajdúsági káposztáshús
- Sültek és egyéb: Húsimádók csapata: Vegyes grill tál
Különdíjak:
- Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás díja: Hőgyészi fakanál csapata: Mustban párolt dámragu
- Szabadtűzi Lovagrend különdíja: Cserebökényi duo csapata: Birkapörkölt
Forrás:
magyarmezogazdasag.hu