loader

Hírek

Főzőversenyen küzdöttek a legjobb ízekért a szakkiállításon

Foto

Főzőversenyen küzdöttek a legjobb ízekért a szakkiállításon

Fácánkrémleves, hajdúsági káposztáshús és birkapörkölt - többek között ilyen fogások is készültek az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás szabadtűzi főzőversenyén.

Már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás a főzőverseny helyszínén. A porták előtt egymás után lobbant be a láng a bográcsok alatt, a szakácsok és segítőik szorgosan készítették elő a versenyfogások hozzávalóit.

Hagyománya van a kiállításon a főzésnek

A versenyre 17 amatőr csapat nevezett. „A kihajtás apropójából kondás gulyás ételek szerepeltek idén a megmérettetésen és a vad ételeket is ide vettük” – tudtuk meg Oláh Ferenctől, a verseny főszervezőjétől.


Fotó: magyarmezogazdasag.hu

 

A verseny történelme már 15 évre nyúlik vissza. „A kiállítások után főztek a kiállítók és azon vitatkoztak, kié lett a jobb étel”- emlékezett a kezdetekre a főszervező.

Dél körül már messziről érezni lehetett az ínycsiklandó illatokat és elkészült minden csapat étke. A bográcsokban rotyogó finom falatok agyagtálban vagy éppen friss cipóban érkeztek egymás után az öttagú zsűri elé. Külön kategóriában kerültek értékelésre a levesek, pörköltek és egyéb étkek. „Több szempontot nézünk az értékelés során. Például azt, hogy milyen főzési technikával készül és tájjellegű-e. Más-más technológiák vannak. A pörköltet is van, aki felpirítja, van, aki nem. Azt is figyeltük, hogy az előkészítés során ki-hogyan dogozott, hogyan darabolt, milyen higiéniával dolgozott” – tudatta Bihacsy László a Szabadtűzi Lovagrend sütés-főzés mestere.

A zsűri döntése nem volt könnyű. Mint azt a zsűri elnöke elmondta, a szubjektív szempont csak akkor lép be, ha pontszámazonosság van, ami most nem volt.

A csapatok szakácsainak nem csak a serlegek, hanem az is dicsőségnek számított, hogy a nap végére minden bogrács kiürült és igazi gasztronómiai élménnyel távozott, aki kóstolót kapott.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

 

Eredmények:

  • Levesek: Kéktói ménes csapata: Fácánkrémleves
  • Pörkölt: Hódmezővásárhelyi ízőrzők csapata: Hajdúsági káposztáshús
  • Sültek és egyéb: Húsimádók csapata: Vegyes grill tál

Különdíjak:

  • Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás díja: Hőgyészi fakanál csapata: Mustban párolt dámragu
  • Szabadtűzi Lovagrend különdíja: Cserebökényi duo csapata: Birkapörkölt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu