loader

Hírek

Lufimentes lesz a kiállítás 2021-től

Lufimentes lesz a kiállítás 2021-től

Lufimentes lesz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2021-től
 
A Hód-Mezőgazda Zrt. tisztelettel megkér minden kiállítót és árust, valamint látogatót, hogy ne hozzon be a kiállítás területére léggömböket és azokat ne is osztogassa reklámként, marketing eszközként a standokon.
Nem volt nehéz csatlakozni a vásárhelyi óvodások akciójához, ugyanis ezzel a gesztussal csak újra fel kívántuk eleveníteni azt a régi íratlan szabályt, hogy ilyen helyekre nem való léggömböt hozni.
Mindannyian megijedünk ugyanis a hangos durranástól, ha kipukkad egy-egy lufi, de különösen rémisztő ez a kiállított állatoknak. Mivel folyamatosan lovak, nagy testű, mázsás húsmarhák, tehenek sétálnak, vonulnak fel a kiállítás területén, így a léggömb fokozott balesetveszélyt jelent.
A felnőttek valószínűleg egyetértenek a döntéssel, a gyerekeknek pedig ott a kiállítási játszóterület, ahol idén új játék is várja majd a kisebbeket, a nagyobbaknak továbbra is marad a rodeo bika…
 
 
A teljes csatlakozási nyilatkozatot alább olvashatják….
 
  
Szándéknyilatkozat
 
A Hód-Mezőgazda Zrt. örömmel csatlakozott a hódmezővásárhelyi Szabadság téri Óvoda Klímanócska programjának Mondj nemet a lufira! akciójához.
Az idén, a Covid miatt rendhagyó időpontban, szeptember 23-25 között megrendezendő 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, egyben az OMÉK, azaz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás társrendezvényén a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. megkér minden kiállítót és árust, valamint látogatót, hogy ne hozzon be a kiállítás területére léggömböket és azokat ne is osztogassa reklámként, marketing eszközként a standokon.
A kiállításnak nem volt nehéz csatlakoznia az akcióhoz, ugyanis ezzel a gesztussal csak újra fel kívánta eleveníteni azt a régi íratlan szabályt, hogy Magyarország legnagyobb állattenyésztési szakkiállítására nem illik léggömböket hozni és azokkal riogatni az állatokat. Persze tudjuk, hogy nem az ijesztgetés a fő cél sosem, de azt is tudjuk, hogy igencsak mindannyian megrémülünk, ha a közvetlen közelünkben pukkan szét egy lufi. Ezt régen tudta mindenki, hogy egy állatokkal zsúfolt kiállítási területen nem való léggömbökkel sétálgatni, mert az bármikorfélelmet kelthet az állatokban és a reakciójuk veszélyes is lehet.
Nem is beszélve arról, hogy a kézben, séta közben tartott, gázzal töltött léggömb egy magasságba kerülhet a lovak, szarvasmarhák fejével, szemeivel, s a váratlan mozgások, színek, kellemetlen hanghatások még jobban megijesztik az állatokat, mint az embereket.
Hiszen ezek a nagy értékű tenyészállatok nem szoktak hozzá az ilyen kellemetlenségekhez. Éppen ezért is tudnia kell minden gyereknek és felnőttnek egyaránt, hogy már az, hogy a tenyésztők elhozhassák a megszokott környezetükből az állatokat a kiállításra, több hónapos kemény munkát jelent amiatt is, hogy ezeket az állatokat nemcsak ahhoz kell hozzászoktatniuk gazdáiknak, hogy nyugodtan felvonuljanak, szépen mozogjanak, a legjobb formájukat hozzák a bírák előtt, hanem ahhoz is, hogy naponta több tízezer ember kíváncsiságát, hangoskodását elviseljék.
A kiállítás a látogatók között is el szeretné érni, amit a tenyésztők, a szakemberek pontosan tudnak, hogy ezeknek az állatoknak nagy türelemre, nyugalomra van szükségük, s a szervezők remélik, hogy aki a kiállításra jön, maga is lenyugszik, megnyugszik, otthon hagyja a gondjait, türelmetlenségét, ingerültségét. Hiszen akinek kutyája, macskája van, az is tudja, hogy az állatok mennyire átveszik gazdájuk izgatottságát, nyugtalanságát is.
Szóval nagyon sok szempontból örömmel csatlakozik a Hód-Mezőgazda Zrt. a Mondj nemet a lufira akcióhoz. Persze az is fontos, hogy az elpukkant, kiállításon elhagyott, kidobott lufik nélkül még kevesebb szemetet termelünk…. De leginkább azért csatlakozik a Hód-Mezőgazda Zrt. a vásárhelyi ovisok kezdeményezéséhez, hogy minél nyugalmasabb környezetben lehessen a ló, tejelő- és húsmarha, sertés, juh, kecske, baromfi, díszbaromfi tenyészállatokat és sok esetben kicsinyeiket is megtekinteni, a bemutatókat megnézni.
Remélik, hogy a Covid után egy év kihagyással megrendezendő kiállítás nemcsak a lufik nélkül lesz a nyugalom és az együttműködés szigete, hanem a magyar állattenyésztés, mezőgazdaság szépségeinek, értékeinek bemutatása által is.
 
Hódmezővásárhely, 2021. június 14.