loader

Hírek

Szigorúan ellenőrzik az állatokat

Foto

Szigorúan ellenőrzik az állatokat

Két nap múlva, csütörtökön reggel nyitja kapuit Hódmezővásárhelyen a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár. Az állattenyésztési kiállítók száma meghaladja a 200-at. A szervezők szigorú szabályozással, fertőtlenítéssel védik ki a különböző állatbetegségeket.

Lovakat, szarvasmarhákat, juhokat, sertéseket, kecskéket, nyulakat, baromfiféléket, halakat láthatnak majd az érdeklődők csütörtöktől szombatig Hódmezővásárhelyen, az állattenyésztési napokon. 

"A közel három évtized alatt sokféle állatbetegség ütötte fel a fejét az országban, amiktől szerencsére mindig sikerült megvédenünk a kiállított állatokat" – mondta Kocsis László, az állattenyésztési napokat szervező Hód-Mezőgazda Zrt. főállatorvosa. 

"Az állatokat veszélyeztető vírusok évről évre változnak, a legváratlanabb időszakban jelennek meg és okoznak tömeges megbetegedést. Ennek elkerülése érdekében a kiállítás szervezése minden esztendőben az állategészségügyi hatóságnál kezdődik. Az engedélyben állatfajonként határozzák meg a feltételeket, amiket szigorúan betartatunk. Korábban az afrikai sertéspestis okozott az ország több területén problémát, idén pedig a madárinfluenza" – említette meg a főállatorvos. A madárinfluenza Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye több települését is érintette az elmúlt hetekben. 

A vásárhelyi rendezvény kapujában szakemberek ellen­őrzik az előírt labor- és klinikai vizsgálatok eredményét, ha minden rendben van, csak akkor vihetik be a kiállítási területre a gazdák a jószágaikat. 

"Előfordult már olyan, hogy valaki 200 kilométert utazott és visszafordítottuk" – tudtuk meg Kocsis Lászlótól, aki arról is beszélt, az érkezés utáni első napon az állatorvosoknak leggyakrabban az utazás során szerzett sérüléseket, sebesüléseket kell ellátniuk. 

A kiállításon gyakran gazdát cserélnek az állatok. A rendezvény szervezői mindenkinek azt javasolják, hazavitel után helyezzék karanténba az állataikat, mert az ördög nem alszik. A szúnyogok is többféle betegség okozói, ezért a kiállítás előtt minden évben komoly szúnyogirtást végeznek, az állati férőhelyeket is lefertőtlenítik. 

A háromnapos rendezvényen részt vesz a Magyar Állatorvosi Kamara elnöksége és a Magyar Állatorvosok Világszövetségének elnöksége is. 


forrás: delmagyar.hu + ÚJSÁGCIKK