loader

Állattenyésztési és mezőgazda napok

Bemutatkozás

A KIÁLLÍTÁS SZAKMAI TÁMOGATÓJA:

Tisztelt Érdeklődők!
 
2025. május 8-9-10-én várjuk Önöket a XXXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra Hódmezővásárhelyre, a Hód-Mezőgazda Zrt. Aranyág kert 71. szám alatti kiállítási centrumába.
1994 óta a kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, amelyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.
Az állattenyésztő szakma számára ma már európai hírű a kiállítás, 2024-ban 36 országból érkeztek látogatók, de főleg a hármas határ közelsége miatt rendkívül jelentős a Szerbiából és Románióból érkező szakmai látogatók száma.
 A részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, s vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. A küllemében is lenyűgöző állatkiállítói terület nagy létszámú és széles választékú őshonos, szinte valamennyi mai modern, intenzív hasznosítású és sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatnak ad helyet. A kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles, fa szerkezetes állatbemutató terek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának.
Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi- díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be. 

A kiállítások rendezésénél a rendező csapat legfontosabb szempontja a szakmaiság!
A szakmaiság határozza meg a kiállítás programját is. A nyilvános show-bírálatok, tenyészállat-árverések a mindenkori hazai állomány élvonalának aktuális képét tükrözik. Szembesítenek a mindenkori piaci helyzettel is, hiszen az állattenyésztési ágazatok gazdaságossága kihat a kiállításon résztvevők arányára és számára. Hol a sertéstartóknál, hol a szarvasmarhatartóknál okoz lényeges problémát a kiállítás költségeinek megfinanszírozása, ugyanakkor a tenyésztők mindent megtesznek azért, hogy részt vehessenek a hódmezővásárhelyi seregszemlén. Ebből adódóan szinte töretlenül fejlődik a kiállítás. Ennek a fejlődésnek köszönhetően az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztési gépek is egyre nagyobb számban kerülnek bemutatásra.

A kiállítás tematikája szinte kezdettől fogva változatlan, az előző évi program alapul vehető, de mivel egy élőállat-bemutatón csak a kiállítás előtti hetekben válik véglegessé, hogy mely állatfajból mennyi egyedet hoznak, így a bírálatok, programok részletes és végső beosztása később történhet meg, amiért türelmüket kérjük. 

A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelenik a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától az állatgyógyászatig, a tartástechnológián át a takarmányozásig minden - az állattenyésztéshez szükséges - szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehet találni a seregszemlén.
A kiállítás a szakmai eszmecsere, a jó és korszerű megoldások keresésének helyszíne is egyben!
 
A kiállítást a Hód-Mezőgazda Zrt. 2025-ben is a Magyar Állattenyésztők Szövetségével közösen szervezi a tagszervezetekkel együtt az aktuális, érvényben lévő járványvédelmi szabályokat betartva.
Mindig is azt igyekszünk tanítani az ide látogatóknak, hogy a kiállított nagy értékű tenyészállatokhoz szelíden, csendesen, türelmesen, higgadtan forduljanak.
Most is ezt tudjuk kérni, kiegészítve azzal, hogy egymásra is még jobban vigyázzunk, minden látogató még nagyobb felelősséggel érkezzen és viseltessen maga és a kiállítás résztvevői iránt is!
A nagy értékű állatok nyugalma érdekében továbbra is lufimentes kiállítást szeretnénk és a látogatók csak pórázon felvezetett, nyugodt, tömeghez szoktatott kutyákat hozzanak, ha semmiképpen nem tudják kedvenceiket otthon hagyni.

Mindenkinek szép és kellemes élményeket, hasznos kiállítást, sok sikert kívánunk 2025-ben is!
Tisztelettel várunk mindenkit a 32. kiállításra, a család apraja-nagyja, minden generáció talál magának hasznos elfoglaltságot!
 

Antal Gábor           és                 Fekete Balázs 
vezérigazgató                  állattenyésztési és kiállítás igazgató