loader

Hírek

A dákó mellett a fakanállal is jól bánnak a vásárhelyi biliárdosok

Foto

A dákó mellett a fakanállal is jól bánnak a vásárhelyi biliárdosok



 

A Dél-Alföldi Biliárd Egyesület is részt vett az Állattenyésztési Napok főzőversenyén, méghozzá egy olyan eszközzel főzték meg babgulyásukat, aminek csodájára jártak egész nap a látogatók, ismerőseik is: egy 1952-ben gyártott honvédségi gulyáságyúban rotyogott a mennyei étel, amit volt szerencsénk nekünk is megkóstolni.

Na jó, nemcsak megkóstolni, hanem egy hatalmas tányérral enni, ugyanis annyira isteni volt.



A Dél-Alföldi Biliárd Egyesület először vett részt főzőversenyen, mint ahogyan Klein Tamás, az egyesület alelnöke, az egyik főzőmester elmondta, azt érzik, szervezetük eljutott már arra a szintre, hogy a biliárdon kívül is megmutassák magukat, ismerjék meg őket minél többen és szeretnének minél több rendezvényen jelen lenni.

„Hagyományos babgulyást készítettünk, marhahússal, füstölt lapockával, füstölt kolbásszal, sok zöldséggel és galuskával. A babnak még kellett volna egy kis idő, de azt gondolom, egyesületünk tisztesen helytállt itt. A főzés alatt nagyon sokan a csodjára jártak a gulyáságyúnknak, amiben az étel készült, és sok-sok beszélgetésben is részünk volt, ami a mi tevékenységünkről, a biliárdról szólt. Érdeklődtek irántunk és ez is volt az egyik cél” – részletezte Klein Tamás alelnök.


Persze nem mentünk el szó nélkül a gulyáságyú mellett, mi is ez?

Egy igazi kuriózum, mint megtudtuk.

Mint Klein Tamás ismertette, egy 1952-es honvédségi M 50-es gulyáságyú,  ami egy tábori mozgókonyha volt, II. világháború után gyártott két vontatásos mozgókonyhák egyik első darabja, amiben 125 liter ételt, azaz 140 ember étkezését kiszolgáló mennyiséget lehet főzni. Ők a főzőversenyen 40-45 adag ételt készítettek benne.

„Profi eszköz, bár már 70 éves, rendkívül jó állapotú, és még legalább ennyi hátra is van neki, azt gondolom. Mi évente 2-3 alkalommal vesszük elő, és főzünk ebben rendezvényeinken” – részletezte az alelnök, akit persze a Dél-Alföldi Biliárd Egyesületről is kérdeztünk, hogyan telik majd a nyár a sportolóiknak.

„Sok munkánk lesz. Most az egyik OB1-es csapatunk a rájátszásban fog bizonyítani, nyáron lesz mesterek tornája, legjobb 16-ok tornája is és kaptunk egy meghívást külföldre, Drezdába is” – ismertette Klein Tamás.

Hozzátette, úgy gondolja, az a civil szervezet, amelyik már profi szinten van, a nem sportrendezvényeken is meg kell mutassa magát, hogy megismerjék őket az emberek. Ezért is jelentkeztek az Állattenyésztési Napok főzőversenyére, amely kiváló kapcsolatépítési és ismerkedési lehetőség volt számukra, értékelése szerint.

Visszatérve az Állattenyésztési Napok főzőversenyére, 3 kategóriában vetélkedhettek a vállalkozó kedvűek: leves, sültek és pörkölt. Idén is érkeztek nemcsak Vásárhelyen kívül más városokból is, többek között Gyálról, Makóról, Békéscsabáról. A babgulyás mellett a zsűrinek birkapörköltet, malac tökét baconbe göngyölve, darált hússal töltött palacsintát és mézes-mustáros-tejszínes ragut, birkát afrikai módra is értékelnie kellett.

forrás: promenad24.hu