loader

Ágazatok

Sertéstenyésztés


SERTÉSTENYÉSZTÉS


A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél, ill. jogelődjeinél a cég 1961-es alapításától kezdve mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt a sertés ágazat. Az első évtizedben a Tisza árterében lévő Atkaszigeti hagyományos, szerfás ólakban cornwall törzsállomány tenyésztése folyt. A változó elvárásokhoz igazodva 1971-ben megépült egy 1100 kocás Mezőpanel rendszerű, akkor korszerű technológiával, és modern, hús tipusú fajtákkal dolgozó új telep. A 40 évnyi folyamatos üzemelés, és a minimális mértékű rekonstrukció indokolttá tette a teljes megújítást.

Több ÁTK-s pályázat segítségével a cég mintegy 70%-os önerőből 2009 és 2013 között teljesen átépítette a sertéstelepet. A régi épületek egyesével való bontása és újjáépítése a telep folyamatos üzemelése mellett történt, ami rendkívüli feladatot jelentett mind a kivitelezők, mind a cég dolgozói részére.

A tervezett állománylétszám meghatározása, valamint a rotáció és a korcsoportonként szükséges férőhelyek kiszámítása után megtörtént az épületek egyedi tervezése és főként környékbeli vállalkozók megbízásával a kivitelezés.
A három darab fiaztató-malacnevelő blokk középső folyosóról nyíló, 4-4 darab, egyenként 36 férőhelyes fiaztató teremből, valamint 6-6 malac utónevelő teremből áll. A 18 hízlaldai terem az eredeti (12,5 malac/alom) rotáció számítás szerint egyenként 72 koca szaporulatának befogadására alkalmas. A kocaszállások a termékenyítés időszakát kivéve 10-14 darabos, kiscsoportos elhelyezésre alkalmasak. Ilyen módon a telep minden istállója tekintetében alkalmazható volt az egyszerre töltés, egyszerre ürítés elve.

Valamennyi épületben a padozat beton rácspadló, alatta 70-80 cm mély laguna a hígtrágya számára, ami közös gyűjtőcsatornán és átemelő szivattyún keresztül jut egy telepen kívüli előgyűjtő-homogenizáló medencébe. Csigás prés választja szét a szilárd és híg fázist. Előbbi a beton tároló térből 4-6 havonta kerül a szántóföldekre. A híg fázis a fóliával bélelt medencékből kiépített öntözőrendszer, ill. 24 köbméteres tartálykocsik segítségével szintén a növénytermesztés tápanyag gazdálkodását segíti.

Az istállótechnológia, azaz a kutricák válaszfala, a szárazdarás önetető rendszer, valamint az oldalfalak légbeejtőiből, a tetőn lévő elszívó ventillátorokból, ill. ezek vezérlő automatikájából álló szellőztető technológia egyaránt Big Dutchman rendszerű.

Az újonnan épített, immár 1400 kocaférőhelyes telep 2013 nyarán került betelepítésre. A Dániából származó DanBred konstrukció kiválóan alkalmazkodott a helyi környezeti viszonyokhoz. A nagyfehér x lapály F1 kocasüldők negyedévente, óramű pontossággal érkeznek évek óta ugyanazon  telepről a karanténba. A vágóhídra kerülő végtermék három fajtás keresztezés eredménye, azaz dán nagyfehér, dán lapály és dán duroc fajták kombinációja, amivel 61%-os vágóértéket érünk el.

A telep takarmányozását a cég sertés specialista menedzserei által készített receptúrák alkalmazásával a saját takarmánykeverő üzem biztosítja.

Ilyen környezeti tényezők mellett a telep naturális mutatói kiválóak. Az élve született alomszám 2021-ben 19, gyakori a 20-nál nagyobb, esetenként 30 db, rendkívül vitális malac fialásonként. A különlegesen lelkiismeretes és fegyelmezett fiaztatói-malacnevelői munka eredményeként a kiesés ilyen szaporaság mellett sem több, mint 13-14% 83 napos életkorig.

A hízlalás alatti súlygyarapodás 27-110 kg között több, mint 960 gramm naponta, 2,50 kg fajlagos takarmány felhasználás mellett.

A hízósertés értékesítési árára ugyan minimális a ráhatásunk, az ágazat gazdaságos működését azonban alapvetően meghatározza és minősíti a kocánként értékesített 37,5 db tőkesertés, ill. a 4169 kg élősúly.

Telepünk folyamatosan fejleszt keresi az innovatív technológiákat, amivel adott gazdasági környezetben hatékonyan lehet termelni. Ennek jegyében 2022 első felében lett átadva egy 2 X 800 férőhelyes TriSort válogatókapus rendszerű hizlalda, ami maximálisan kiszolgálja a sertések komfort igényeit, valamint egy 2 X 100 férőhelyes tenyészsüldő szállás, ami lehetővé teszi a modern és szakmai elvárásoknak megfelelő süldőnevelést.