loader

Hírek

Toldi Péter futott, látott, győzött a görögországi Delphi és Olümpia városa között, az immár tizedik

Foto

Toldi Péter futott, látott, győzött a görögországi Delphi és Olümpia városa között, az immár tizedik

A pálya 5420 méter szintemelkedést és 5930 méternyi ereszkedést rejt magában. A korábbi pályacsúcs a Balaton-kerülés korábbi bajnoka, a svájci színekben futó spanyol, Eusebio Bochons nevéhez fűződött, mely másfél napon túlra nyúlt: 36 óra 33 perc volt. Az új pályacsúcstartó pedig a magyar Toldi Péter. Ideje: 33 óra 42 perc. A szintidő egyébként két nap, azaz 48 óra.  (A verseny honlapja ITT található.)

A futómérnök Toldi Pétert legutóbb a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ által szervezett Aid Station / Frissítőasztal ultrafutó est keretében szólaltattuk meg, melyről mi is beszámoltunk. Ezúttal legújabb sikeréről faggattuk.

Mondhatjuk, nálad a versenyek kiválasztása egy sajátos metodikát követ. Mint korábban nyilatkoztad, kiválasztod a következő évi célversenyeket, maximum évi kettőt. Ezekbe a versenyekbe egyszerűen beleszeretsz. A Dolihos esetében is így alakult?

Az idei év tervezése során egy augusztusi, himalájai verseny volt a középpontban, ám az álomversenyt közben a szervezők lemondták. Mindezt annyira későn tették, hogy a tavaszi felkészülést már kár lett volna kidobni az ablakon. Így lépett elő a Dolihos felkészülési verseny az év kiemelt versenyévé a versenynaptárban.

Mint ismeretes, edződet is Toldi Péternek hívják, amióta Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban is edzői képesítést szereztél. Milyen edzéstervet írt számodra az edződ?

Az edzőm?... -mondja mosolyogva.

Hat hónapnyi fizikai felkészülést vezényelt a verseny előtt. Ennek során kiemelt hangsúlyt kapott az izomerő, majd az anaerob-küszöb fejlesztése. Az utolsó egy hónapban szellemi és mentális felkészülés is zajlott, a pálya tanulásától, a vizualizáción át, a versenytársak eredményeinek és rekordjainak „irodalmazásáig” minden.


toldi peter dolihos

A versenypálya domborzata nem mondható egysíkúnak. Hogyan lehetett a táv második felére eső emelkedésekre felkészülni?

Az iram-, a frissítési- és egyéb stratégiákat a szinttérkép figyelembevételével álmodtam meg. Taktikai szempontból csak rá kellett nézni a pálya szintrajzára. Látszódik, hogy az első 110 km szinte teljesen sík, kvázi a verseny 5400m szintemelkedése az utolsó 145 km-re esik. Tehát úgy kell eljutnom a hegyekig, hogy ott még maradjon kellő mennyiségű ész-erő-akarat!

Olaszországban volt egy filmszakadás az egyik felkészülési versenyeden. Annak milyen tanulságát sikerült kamatoztatni Görögországban?

Igen, március végén már volt egy 110 km-es versenyem, melyet 85 km-nél feladni kényszerültem. Az a futás is, mint minden tapasztalás, nagy tanulsággal járt számomra. Akkor, az aktuális jó formámnak megörülve, elfeledkeztem a szükséges óvatosságról és egyszerűen „elfutottam” a versenyt. Most a Dolihos-on, ennek a kudarcélménynek is köszönhetően tudtam extrán koncentrált maradni a verseny teljes tartama alatt.

Miből áll a regenerálódás és a pihenés ezen ütős teljesítmény után?

Habár a koromból fakadóan évről-évre lassabban regenerálódok, az ilyen hosszú versenyek után két hét átmeneti időszakkal számolok ilyenkor, évad közben.

Mint korábbi nagy versenyeiden is, ezúttal is menyasszonyod, Evelin kísért. Ő volt a jobb kezed. Mennyiben volt szükség a találékonysága és talpraesettsége bevetésére?

Azt eddig is tudtam, hogy Evelin egy angyal, de most rájöttem, hogy egy őrangyal is!

A versenyen ugyanis adódtak szervezésbéli anomáliák, melyeket ő kiválóan tompított a háttérben. Konkrétan: mivel pályacsúcsot futottam, kb. a táv felétől a frissítőpontok nyitása előtt haladtam. Ez sajnos közel 30 fokban, fent a hegyekben, kiélezett fizikai állapotban elég kiszolgáltatottá tett. Evelin volt az, aki a frissítésemről ezalatt is gondoskodott. Azokra a pontokra, ahová ő a bérelt kisautónkkal nem tudott felmászni a hegyre, egyszerűen felküldte azt a terepjárós szervezőkkel. Így hát nem mondok sokat azzal, hogy ezt a sikert tényleg közösen értük el!

Ennek az intenzív, ad hoc szervezői munkának köszönhetően ő is kellően elfáradt mire én beértem.
 

toldi peter
forrás: PIKÓ EVELIN

Hogyan nyilvánult meg hited győzelemre vivő ereje?

Konkrétan a SEMMI-ben! Úgy értem, hogy annyira erősen akartam magamnak bizonyítani, hogy nem emlékszem komolyabb lelki vívódásra. Egyszerűen csak elfogadtam minden felmerülő nehézséget; tudtam, hogy együtt kell velük élnem másfél-két napig. Én ezt hívom ihletett állapotnak. Tulajdonképpen ezért futok ekkora távokon, aminek eredményeként eltörpülnek a vegetatív érzések.

Milyen megmérettetés vár még Toldi Péterre a futóra és őrangyalára, Pikó Evelinre 2022-ben?

Mivel az év végi cél idén is a 490 km távú Authentic Phidippides lesz, az azt megelőző versenyek már hasonló körülményekre kell, hogy felkészítsenek. Ezért augusztusban Szekszárd és Baja között, a magyar Korinthoszon, szeptemberben pedig a Athénból Spártába menet, az eredeti görög Korinthoszon fogom tiszteletemet tenni.

További terveidhez a mostanihoz hasonló eredményeket kívánunk!

toldi péter


cikk forrása: runnersworld.hu