loader

Sajtószoba

100 éves juhászt köszöntöttek az állattenyésztési napokon

Foto

100 éves juhászt köszöntöttek az állattenyésztési napokon


Az idős juhászról senki nem mondaná meg, hogy 100 éves! Fotó: Kovács Erika


Szőnyi Imre édesapja mellett tanulta meg a pásztorkodást, már 9 éves korában dolgozott, előbb 30, majd 100 birkát legeltetett tavasztól őszig. Szülei hetente egyszer mentek ki hozzá, amikor ételt vittek neki. Ezután kisbojtár lett egy számadónál, ahol tanyagazdai feladatokat is ellátott. Édesapja később önálló gazdálkodásba kezdett. A második világháborúban a németek elhajtották a birkáikat, az oroszok megették a baromfit és a malacokat, a lovakat magukkal hurcolták. 1945 után is rossz világ várt a Szőnyi családra. Édesapját kuláknak minősítették, mindenüket elvesztették. 


Fotó: Kovács Erika
Szőnyi Imre 1949-ben nősült meg, egy lányuk született. A téeszben juhászkodott, majd a jobb megélhetés reményében más fizikai munkát vállalt, de a szíve 1956-ban visszahúzta a pusztára. 1977-től pedig Veszprém mellett helyezkedett el juhászként, és az is volt, amíg csak bírta. 

Szőnyi Imre, korához képest jó egészségnek örvend, 2002-től a nádudvari idősek otthonában él. Két évvel ezelőtt kapta meg a Hortobágy Örökös Pásztora címet. Isten éltesse sokáig! 

forrás: delmagyar.hu