loader

Sajtószoba

Kiskunsági Nemzeti Park – korcsoport győztes és reserve champion címet is nyert „Féltékeny” (agrarun

Foto

Kiskunsági Nemzeti Park – korcsoport győztes és reserve champion címet is nyert „Féltékeny” (agrarun

Kiskunsági Nemzeti Park – korcsoport győztes és reserve champion címet is nyert „Féltékeny”

„Féltékeny” 5 éves, világos pej, saját tenyésztésű kancája a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak. A Hódmezővásárhelyen megrendezett XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok első napján három díjat is elnyertek a KNP Furioso-North Star lovai. A KNPI-nek meghatározó szerepe van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star (mezőhegyesi félvér) ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben.
 

Amint a Kiskunsági Nemzeti Park a honlapján hírül adta, „Féltékeny” 5 éves, világos pej, saját tenyésztésű kancájuk a korcsoportjának győztese lett és egyben a reserve champion címet is elnyerte a minap Hódmezővásárhelyen.

„Gesztenye” és „Induló” is sikeres

„A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja a jó küllemű, kiváló mozgású, tömeges, szilárd szervezetű Furioso-North-Star lovak tenyésztése. Meggyőződésünk, hogy a jó adottságokkal rendelkező, sportban már valamilyen eredményt felmutató egyedekre mind belföldön, mind külföldön mutatkozhat kereslet. A sportban Igazgatóságunk a fogatversenyzés mellett tette le a voksát. 2016 óta veszünk részt országos fogathajtó versenyeken, az első évben kettes fogattal, 2017 óta négyes fogatot versenyeztetünk. „Féltékeny” is tagja a fogatunknak” – áll a híradásban, amelyből az is kiderül, hogy további két lovuk szintén jól szerepelt; The Bart Furioso II-93 „Gesztenye” a korcsoportjának III.-, The Bart Furioso II-107 „Induló” a korcsoportjának II. helyezettje lett.

 

Kiemelt feladat a génmegőrzés

A KNP honlapján részletesebben is olvashatunk arról, hogy az Igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Mint írják, meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star (mezőhegyesi félvér) ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával. 

Az Igazgatóság eltökélt célja az általa tenyésztett hagyományos magyar állatfajták vonalainak, családjainak, génkészletének megőrzése, illetve a szakszerű tenyésztői munka folyományaként ezen állatfajták értékmérő tulajdonságainak a jelen kor követelményeihez megfelelővé való alakítása.

Furioso North-Star

Az Igazgatóság két kancával 2009-ben írta alá a belépési nyilatkozatot, és lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. 2014-ben döntöttek a lóállomány mennyiségi és minőségi fejlesztése mellett. Az anyaállatok minőségét a 18-20 generációig ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.  A ménesben jelen lévő kanca családok összeválogatásánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy csak a tenyésztésben már bizonyított, szilárd szervezetű, jó mozgású egyedeket preferálják, amelyektől következetes, szakszerűen megalkotott párosításokkal, méltán remélhetnek a sportban is eredményes utódokat. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso North-Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

A sportban találta meg a helyét

 A lónak a II. világháború után meg kellett találnia a hasznosítási útját. A haderő ló-igénye eddigre gyakorlatilag megszűnt, ideig-óráig igény mutatkozott a munkalóra, de a mezőgazdasági nagyüzemek gépesítésével ez az igény is köddé vált. A ló a szabadidő eltöltésében, és mindinkább a sportban találta meg a helyét – fejti ki a szakcikk írója. – Ma vásárlóigény kizárólag a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt produkáló egyedekre mutatkozik. A tervszerű és következetes tenyésztői munka feltétele a sport kipróbálás, és az itt kapott információk felhasználása, az eredményekből levonható szignifikáns összefüggések felhasználása a tenyésztői munka folyamán, és mindezek eredményeképpen olyan Furioso North-Star lovak előállítása, amelyek alkatuknál, képességeiknél fogva a jelenlegi piac igényeit kielégíthetik.

„A sportban eredményeket produkáló egyedeket tenyésztésbe vonva folyamatosan szeretnénk előállítani jó küllemű, kiváló mozgású, tömeges, szilárd szervezetű Furioso-North-Star lovat. Meggyőződésünk, hogy a jó adottságokkal rendelkező, sportban már valamilyen eredmény felmutató egyedekre mind belföldön, mind külföldön mutatkozhat kereslet.”

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a sportban a fogatversenyzés mellett tette le a voksát. Bár a cél nem elsősorban a minél jobb sporteredmények elérése, sokkal inkább az információszerzés a tenyésztés részére,  a fogat már eddig is szép sikereket ért el.

forrás: agrarunio.hu